גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


מרוקאים? תיחנקו עם זה

הבשלנית דינה גבסי מודיעה שהאוכל הג'רבאי יותר חריף ואדום מזה של יהודי מרוקו. והיא גם מנסה להוכיח את זה עם כפיתה, צ'רשי, פריקסה וטפינה. בקיצור, קבלו אסופת מתכונים לשימוש ביתי

מירית יעקבי, גורמה. צילום: אייל פישר | 26/2/2008 8:47 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
פסטיבל האוכל בחבל יואב-יהודה, החוגג בימים אלה (עד 8 במרס) את שנתו השמינית, מזמין אורחים ומטיילים ליהנות מאוצרות הטבע שבאזור, מהפריחות הריחניות, המחלבות והיקבים, וכמובן, לבקר בבתי התושבים המארחים בבתיהם הפרטיים לארוחות נפלאות במגוון סגנונות.

אחת המשפחות הפותחות את דלתן בפני המטיילים היא משפחת גבסי ממושב איתן שבחבל לכיש, המגישה אוכל טוניסאי משובח. אם המשפחה והבשלנית הראשית היא דינה גבסי, ובעלה הנמרץ משה גבסי הוא המארח. לדינה גבסי חמישה ילדים וארבעה נכדים. היא מבשלת אוכל טוניסאי מסורתי בסגנון חבל ג'רבה לילדיה, נכדיה ולתלמידיה בפנימיות חב"ד בקריית גת.
הגבסים
הגבסים אייל פישר

"האוכל הג'רבאי", אומרת דינה, "הוא אדום וחריף יותר מהאוכל המרוקאי. נעשה בו שימוש רב בירק: המון פטרוזיליה ושמיר, ומעט כוסברה, כשהתבלין העיקרי הוא בהרט, תערובת תבלינים ארומטית שכל בשלנית מכינה על פי טעמה. מה שנותן לאוכל את הקלילות הוא, למרבה הפלא, דווקא השמן. אבל לא סתם שמן רגיל, אלא שמן זית טהור, אמיתי, שבעלי משה מפיק בעצמו ממטעי הזיתים שלנו".

רוב המשפחות במושב איתן הן מחבל ג'רבה שבטוניס. את מטעמי הארוחה מתבל משה בסיפורים על אודות הטעמים והניחוחות

של ג'רבה וחוויותיו מביקוריו באזור. בנוסף מקרין משה סרט מרתק, המציג חתונה ג'רבאית מסורתית.

התבשילים של דינה גבסי הם מקור גאווה לכל בני המשפחה, וכולם מתגייסים לסייע לה באירוח לפסטיבל. דינה למדה לבשל את המטעמים הטוניסאיים מאמה ומדודותיה, אך הוסיפה להם פרשנות אישית משלה.

בין המטעמים שהיא מכינה ומגישה ניתן למצוא חמין טוניסאי (טפינה), קוקלה (שהנכד קורא לה "קולקה"), כפיתה - קציצה מופלאה, צ'רסי, סלטה טייבה, פריקסה עסיסי ופריך, מעקוד ועוד מטעמים.
טפינה
טפינה אייל פישר

טפינה (חמין נוסח ג'רבה), דינה גבסי

החומרים:
1/2 כוס שמן
1 כף סוכר
2 כפות פפריקה אדומה
2 כוסות חיטה שטופה
3 בצלים חתוכים לפרוסות
1/2 ק"ג בשר בקר מס' 8
4 גרונות הודו
1 תפוח אדמה חתוך לקוביות
קוקלה (מתכון להלן)
מים למילוי עד מחצית גובה הסיר

ההכנה:
1. בסיר גדול מחממים את השמן ומשחימים את הסוכר עד שהוא הופך לקרמל.
2. מוסיפים את הפפריקה, המים, החיטה והבצל ומבשלים עד לרתיחה.
3. מוסיפים את בשר הבקר, גרונות ההודו, תפוח האדמה והקוקלה ומבשלים בבישול איטי על הפלטה למשך הלילה.

קוקלה לחמין

החומרים ל-5 מנות:
2 כוסות סולת
5 שיני שום כתושות
1/4 כוס שמן זית
4 ביצים
1 כף מלח
1/2 כפית פפריקה אדומה
1/2 כפית פלפל שחור
100 גר' בשר אדום קצוץ
100 גר' שומן כבש קצוץ

ההכנה:
1. מערבבים את כל החומרים ולשים אותם לעיסה.
2. מגלגלים לכדורים ומוסיפים לחמין.

כפיתה. קציצות סולת וירקות
כפיתה. קציצות סולת וירקות אייל פישר

כפיתה - קציצות סולת וירקות

החומרים:
1 חבילת פטרוזיליה
1 חבילת כוסברה
1 חבילת שמיר
1/2 ראש שום
1/2 חבילת עלי סלק
6 בצלים
1 תפוח אדמה
4 ביצים
1/2 ק"ג סולת
מלח ופפריקה לפי הטעם
1 כף בהרט

לרוטב עגבניות:
2 כפות רסק עגבניות
1/4 כפית פפריקה
1/4 כפית מלח
2 שיני שום

ההכנה:
1. שוטפים היטב את עלי הסלק עם מי מלח. קוצצים בסכין את הפטרוזיליה, הכוסברה, השמיר ועלי
הסלק, טוחנים גס את הבצלים ואת תפוח האדמה במג'ימיקס.
2. מניחים בקערה, מוסיפים את כל שאר המרכיבים, ולשים עד שכל החומרים מתאחדים לעיסה חלקה. מחממים שמן בסיר עמוק ומטגנים עד להזהבה.

רוטב העגבניות:
1. מערבבים בסיר את כל חומרי הרוטב.
2. מוסיפים את הקציצות לרוטב, ומבשלים כ-20 דקות על אש קטנה.

לגיוון: אם מעדיפים קציצות בשריות, ניתן להוסיף לתערובת הירק לקציצות 1 כוס בשר הודו או עוף טחון.

מעקוד

החומרים:
4 תפוחי אדמה קלופים
2 ביצים
1 גזר
1 חזה עוף
קמצוץ פטרוזיליה ושמיר
1/2 כפית כורכום 
1/2 כפית מלח
1/4 כפית אבקת מרק 
8 ביצים
1 כפית אבקת אפייה

ההכנה:
1. מבשלים במים את תפוחי האדמה, יחד עם הביצים, הגזר וחזה העוף, עד שהירקות מתרככים והביצים מתקשות.
2. חותכים לקוביות את תפוחי האדמה, הגזר, ואת בשר החזה עוף (אחרי הסרת העצם), מקלפים את
הביצים, וחותכים גם אותם לקוביות קטנות.
3. מערבבים בקערה את כל החומרים ומעבירים לתבנית משומנת.
4. אופים רבע שעה בחום בינוני של 180, ולאחר מכן מנמיכים את החום ל-150 ואופים במשך שעה נוספת.

אופציה נוספת: במקום לאפות, ניתן לצקת את התערובת לסיר אלומיניום עם 1/2 כוס שמן, ולבשל על אש נמוכה במשך כשעה.

סלט טייבה, פריקסה, צרש'י, סלט לימונים כבושים
סלט טייבה, פריקסה, צרש'י, סלט לימונים כבושים אייל פישר

סלטה טייבה

זהו סלט מבושל, וריאציה של סלט מטבוחה.

החומרים:
10 עגבניות
5 פלפלים חריפים קטנים
1/2 ראש שום
1/2 כוס שמן
1 כף פפריקה מתוקה 

ההכנה:
1. חולטים את העגבניות במים רותחים וקולפים אותן, חותכים לקוביות ומבשלים בסיר על אש נמוכה עם קמצוץ מלח עד שהנוזלים יתאיידו, במשך שעתיים-שלוש.
2. מוסיפים את השום ומבשלים עוד 20 דקות, עד שהשום מתרכך, ומועכים אותו.
4. קוצצים את הפלפלים, מטגנים בסיר נפרד דקות אחדות, ומוסיפים לסיר עם העגבניות.
5. מבשלים כחצי שעה נוספת על אש נמוכה ומערבבים כל כמה דקות. מוסיפים את השמן והפפריקה ומבשלים עוד 20 דקות.

לימונים כבושים

החומרים:
5 לימונים בעלי קליפה עבה
1/4 כפית פפריקה חריפה 
1/2 כף שמן
מלח לפי הטעם

ההכנה:
1. חותכים כל לימון לשמונה חלקים, מניחים בקערה, ומוסיפים את שאר החומרים.
2. מערבבים היטב ומעבירים לכלי סגור למשך יומיים לפחות.

פריקסה (לחמניות טוניסאיות ממולאות)

החומרים:
ללחמניות:
1 ק"ג קמח
2 כפות שמרים
2 כפות סוכר
1 כף מלח
2 ביצים
1/4 כוס מים

למילוי:
2 תפוחי אדמה מבושלים, חתוכים לקוביות
2 ביצים קשות, פרוסות
1 קופסת טונה
עריסה טוניסאית
1 לימון כבוש (מתכון לעיל)
סלט ירקות קצוץ דק
חופן צלפים
זיתים שחורים

ההכנה:
הלחמניות:
1. לשים את כל החומרים עד אשר הבצק הופך נוח לאחיזה. מניחים במקום חמים לתפיחה, עד שהבצק מכפיל את נפחו.
2. צובטים פיסות גדולות מהבצק, מגלגלים אותן ללחמניות, ומתפיחים שוב כשעה. מטגנים את הלחמניות בשמן עמוק עד להזהבה, ומניחים אותן על נייר סופג.

המילוי:
פותחים כל לחמנייה וממלאים את הפריקסה בחומרי המילוי לפי הטעם האישי.

צ'רשי (פירה מתובל של גזר ודלעת)

החומרים:
2 גזרים
1/2 ק"ג דלעת 
1/2 כפית כמון
מיץ מלימון אחד
1 כפית פפריקה
1 כפית מלח
3 שיני שום קצוצות
4 כפות שמן

ההכנה:
1. קולפים וקוצצים את הגזר והדלעת.
2. מניחים אותם בסיר עם מים, מביאים לרתיחה ומבשלים על אש בינונית עד לריכוך.
3. מסננים היטב ומועכים בעזרת מזלג, עד שאין גושים. מוסיפים את כל התבלינים, השום הקצוץ, הלימון והשמן, ומערבבים עד להיווצרות תערובת אחידה.

משה ודינה גבסי, מושב איתן. טל' 0528-977761 (שישי: 15:30-10:00)

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים