אין בזה בשר: קציצות שעשויות מקטניות

גם טורפים מצויים כמו רותי רוסו ובני ביתה, יזללו כנראה בהנאה את הקציצות הצמחוניות של דרלי גרינברג. שעועית שחורה במקום בשר, שעועית מש במקום עוף ונבט חיטה במקום פירורי לחם

רותי רוסו | 18/6/2009 7:25 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
קציצות
קציצות צילום: רובי קסטרו
"מה את מכינה השבוע? ",הוא שאל בחשש סמוי כשראה אותי פורקת עגלה עמוסה שקיות עם דברים חומים. "קציצות צמחוניות! " בישרתי . "טוב, בואי תלמה", הוא פנה לפעוטה, "נלך לאכול המבורגר. השבוע מגישים קש". היא הושיטה לו יד קטנה ונאמנה וצייצה בקולה הנמוך: "נתראה אחר כך".

להציע קציצות צמחוניות במשפחה של טורפים זה כמו להציע מסז' בגיליוטינה. אומרים לא מייד. שני הממורמרים נשלחו לחוף הים לקטר ולרכל, ובמקומם הגיעה תגבורת: דרלי גרינברג ("בקרוב דרלי שני", היא מתקנת). דרלי-גרינברג-בקרוב-שני היא תזונאית הוליסטית וטבחית שהתמקצעה בבישול אורגני-טבעי-צמחוני ולפעמים גם טבעוני.

היא מבשלת עבור חנויות אורגניות ואנשים עם גחמות שהן לא של שבוע בלבד. כל חייה מוקדשים לניסיונות להבין איך לתת לדברים טעם ולא תחושה של פשרה. כשהצעתי לה לבוא להכין איתי קציצות, היא קפצה בשמחה. קציצות, הסבירה גרינברג-בקרוב-שני, הן הדבר שהכי הולך. אנשים קונים אותן בכמויות.

המטבח עבד במרץ ודי הזיע בחום יוני ולחות תל אביבית. אבל בסוף עמדו לרשותנו שלושה סוגים של קציצות (אחת לא מוצלחת, ניסיון גרוע שלי). שני הטורפים חזרו מהים והריחו את הריח בבית. רוטב עגבניות על האש. פטריות צלויות על מחבת. קציצות עם קצת כמון ופפריקה בתנור. ריח של אוכל.

טורף נוסף, אביו של הטורף הביתי, דפק גם הוא בדלת בהפתעה. השלושה ישבו וגרסו ערימה חמה של קציצות, חלקן עם רוטב וחלקן בלי, ולא צייצו. הם גם לא פתחו כפתור במכנסיים כשכל הקציצות נעלמו. "האמת שזה היה טעים", קיבלתי וידוי לעת ערב, "ואפילו הרגיש די טוב".
יצא קציצה

קטניות
קטניות צילום: רובי קסטרו
 
קבלו את המדריך הממש מקוצר של דרלי גרינברג-בקרוב-שני לקציצות צמחוניות.
למה קציצות צמחוניות? כי הן זמינות, קלות לגיוון, פשוטות להכנה, זולות יותר מבשר ומתאימות מאוד לקיץ.

קטניות: מצוינות בתוך קציצות. נותנות גוף לבלילה וגם ערכים תזונתיים.

הכי טובות הן הקטנות: עדשים שחורות, שעועית אזוקי אדומה ומאש.

להשרות? כן! קטניות מושרות פחות מתפרקות.

נבט חיטה: אפשר להשיג בכל חנות טבע, ואלו כבר פרושות בכל הארץ. הוא ממלא בדיוק את אותה פונקציה של פירורי לחם,
טעים בהרבה ובריא. תתחילו להשתמש בנבט חיטה גם בקציצות אחרות שאתם מכינים. הוא גם זול, אגב.

אורז: גם אורז עובד היטב בתוך קציצות צמחוניות. מומלץ להשתמש באורז עגול מלא שהוא דביק במיוחד ועוזר לקציצה לא להתפרק.

ביצים: אם אתם לא טבעונים, אין איתן בעיה. אם כן, אפשר להמיר אותן בזרעי פשתן שהושרו במים. הם מקבלים מרקם של ג'לי נוזלי ומדביקים את כל החומרים ביחד כמו ביצה.

אגוזים: כשטוחנים אותם הם גם מעניקים גוף לקציצה וגם ערכים תזונתיים.

אפשר כל סוג. טיגון או­אפייה: לדעתי טיגון יותר טעים. אני מבינה שהרבה צמחונים כבר התרגלו לאכול אפוי ולא מטוגן. תחליטו לבד.

המתכונים: שלושה נבחרים. אבל אפשר גם בהם לשחק עם הקטניות והירקות, עם האגוזים והתיבול וליצור למעשה אין סוף וריאציות.
קציצות
קציצות צילום: רובי קסטרו

קציצות עדשים ופטריות

את המתכון פיתחתי במקור כתחליף להמבורגר צמחוני. זאת הגרסה הפשוטה פשוטה שלו.

החומרים:
כוס וחצי עדשים שחורות שהושרו
ל-5 שעות לפחות
חבילת פטריות שמפניון טריות
שני בצלים גדולים, קלופים וקצוצים
קישוא אחד, מגורר על פומפייה
שמן זית
5 כפות גדושות נבט חיטה או פירורי לחם
3 ביצים
1/2 כפית מלח 
1/2 כפית פלפל שחור

ההכנה:
1. מבשלים את העדשים במים רותחים כעשרים דקות, או עד שהן מתרככות. מסננים.
2. בינתיים מטגנים בצל ופטריות בשמן זית, עד שהבצל מזהיב ומתרכך (כרבע שעה על אש בינונית תוך כדי ערבוב).
3. לוקחים חצי מכמות העדשים וטוחנים במעבד מזון.
4. מעבירים לקערה ומוסיפים את העדשים השלמות, הבצלים והפטריות המטוגנים, הקישוא המגורר, נבט החיטה, המלח והפלפל. מערבבים היטב ומתקנים תיבול.
5. מוסיפים את הביצים ומערבבים שוב.
6. מכדררים לקציצות ומטגנים במחבת עם שמן זית, או אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני גבוה (180 מעלות) כעשרים דקות או עד שהקציצות שחומות ופריכות מבחוץ.

קציצות
קציצות צילום: רובי קסטרו

קציצות שקדים עם רוטב עגבניות

מתכון הרוטב מגיע בנפרד והוא הולך היטב עם כל סוגי הקציצות. נוח מאוד להכין אותו בסיר לחץ, כי תהליך בישול העגבניות מתקצר בהרבה, אך ממש לא חובה.

הקציצות עצמן הן גרסה אישית לקציצות השקדים שמגישים במסעדה של קיבוץ הרדוף האורגני/ אקולוגי. בבסיס שלו יש הרבה שקדים ואגוזים טחונים. הם מעניקים לקציצה אישיות וכוח ומרקם מעולה.

החומרים:
200 גרם שקדים קלופים פרוסים
100 גרם אגוזי מלך
4 שיני שום
3 כפות עלי טימין טריים
3 גזרים קלופים
בצל אחד קטן, קלוף
כף סוכר חום
מעט מלח
2 ביצים גדולות
שמן זית לטיגון (על אף שאפשר גם לאפות)

ההכנה:
1. מכניסים את כל החומרים למעבד מזון, למעט שמן הזית והביצים. טוחנים היטב, טועמים ומתקנים תיבול.
2. מוסיפים את הביצים ומערבבים.
3. יוצרים מהתערובת קציצות ומטגנים כשלוש דקות מכל צד בשמן זית על להבה בינונית.
4. מומלץ להגיש עם רוטב עגבניות, ואפשר גם להוסיף להן בישול קצר ברוטב לפני ההגשה.

קציצות קטניות
קציצות קטניות צילום: רובי קסטרו

רוטב עגבניות

כדאי להכין אותו בסיר לחץ ואז הוא לוקח כרבע שעה. אם לא-צריך לחכות עד שבשר העגבנייה יתרכך.

החומרים:
 8 עגבניות טריות ובשלות מאוד
חבילה אחת של רסק עגבניות
חצי לימון סחוט
כף וחצי סוכר
2 כוסות מים
1/2 כפית מלח

ההכנה:
1. קוטמים את תחתית העגבנייה ואז חורצים בראשן של העגבניות חריץ בצורת X באמצעות סכין חדה. 2. מרתיחים קומקום מלא מים. שמים את העגבניות בקערה ויוצקים עליהן את המים הרותחים. ממתינים כחצי דקה. שופכים את המים הרותחים ויוצקים במקומם מים קרים, עדיף עם קרח. מקלפים את העגבניות.

3. חותכים כל עגבנייה לחצי לרוחבה וסוחטים את הגרעינים והמיץ לכלי אחר.
4. קוצצים את העגבניות ומעבירים לסיר לחץ. מוסיפים כוס אחת של מים, סוגרים ומבשלים בלחץ כעשר דקות. מחכים שהלחץ ירד ופותחים את הסיר.
5. מועכים עם מזלג או עם מועך תפוחי אדמה.
6. מוסיפים לימון, רסק, סוכר, מלח וכוס נוספת של מים ומביאים שוב לרתיחה. מסירים מהאש.

קציצות אזוקי, אורז וכוסברה

בקציצות האלה תראו דוגמא לשימוש בפשתן. כאמור אפשר להשתמש בו גם בקציצות האחרות. התערובת מצוינת גם למילוי בצקים וטורטיות להכנת רולים צמחוניים או אמפאנאדס. אפשר לשנות את התיבול ולהתאים לטעם המשפחתי.

החומרים:
כוס אחת שעועית אזוקי אדומה,
מושרית ל-6 שעות עד לילה
כוס אחת אורז עגול מלא
1/3 כוס זרעי פשתן שלמים
גזר שטוף היטב וקצוץ במעבד
מזון או על פומפייה
עגבנייה גדולה מרוסקת
בצל קטן קלוף וקצוץ במעבד
מזון או עם סכין
חופן גדול כוסברה טרייה קצוצה
מעט שמן זית
כפית פפריקה מתוקה
1/2 כפית כמון
מלח

ההכנה:
1. מחממים מראש תנור לחום בינוני-גבוה (180 מעלות ). מרפדים תבנית בנייר אפייה.
2. שמים את זרעי הפשתן בקערה ומכסים ב-2/3 כוס מים לרבע שעה לפחות, עד שהם מקבלים מרקם דומה לג'לי נוזלי.
3. מבשלים את שעועית האזוקי בהרבה מים רותחים כעשרים דקות עד שהיא מתרככת אך לא מתפרקת.

4. מחממים בסיר מעט שמן זית. שופכים את האורז ובוחשים כשתי דקות. מוסיפים שתי כוסות מים, מביאים לרתיחה עדינה, מכסים ומחלישים את האש. ממשיכים לבשל עד שהמים התאדו (כחצי שעה). 5. מעבירים חצי מכמות האורז המבושל וחצי מכמות האזוקי המבושלת למעבד המזון וטוחנים למחית חלקה.

6. מעבירים את תערובת האזוקי והאורז לקערה גדולה. מוסיפים את האורז והאזוקי שאינם טחונים ואת יתר החומרים. מוסיפים פשתן ומים ומערבבים. מניחים לתערובת לעמוד כעשרים דקות ולהתגבש.
7. יוצרים מהתערובת קציצות בגודל הרצוי ומשטחים אותן לדיסקית. מסדרים על נייר האפייה ומכניסים לתנור לכעשרים דקות או עד שהן פריכות מבחוץ.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''מתכונים''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים