בגלגול הזה: ספרינג רולס מתבשלים בלחות

המזגן ששבק חיים והפך את הבית לסאונה הזכיר לרותי רוסו שהספרינג רולס - מעטפת האורז האסתייתית מלאת הירקות, הפירות העוף והדגים - היא בדיוק מה שדרוש כדי להתגבר על הלחות

רותי רוסו | 13/8/2009 7:33 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ספרינגרול
ספרינגרול צילום: רובי קסטרו
ציף ציף ציף, צפצף חרישית המזגן הגדול שאחראי על קירור הדירה כולה. הוא ליווה את הציוץ בהבהוב ירוק ולא מרגיע. כל דיירי הבית הפנו אליו את הראש, מקודדים את משמעות המסר. טלפון קצר לחברת האם הבהיר שחייבים טכנאי. בינתיים אסור להדליק.

ישבנו כולם בסלון. מאוורר תקרה זול ורע ניער את האוויר השומני, החם והדחוס של תל אביב באוגוסט. "תיקון מזגן" התייצב ברשימה הקייצית הקבועה של תיקונים מיד אחרי תנור האפייה, המזגן באוטו, המקרר (שמקפיא את העגבניות), המקפיא (שמפשיר את הגלידה) והמחשב (שעובד לסירוגין ולא עובר לאנגלית).

וכמו בבחירתה של סופי, לך תחליט מה הדבר שעליו אתה מוכן לוותר. טכנאי טלפוני שאיים בהחלפת לוח הבקרה ב-1,500 שקל לא כולל ביקור ועבודה, הכריע. מזגן הוא מותרות, סיננו אחרי רבע שעה עם הלשון בחוץ. ואנחנו לא מפונקים חלילה.

התנשפנו יומיים וסלדנו מבני אנוש. הקטנה סלדה מאיתנו וביקשה שוב להתקלח. הצענו שהיא תרחץ את עצמה כי לאמא ולאבא אין כוח לקום מהספה. היא לקחה איתה שלושה בקבוקים של חומרי ניקוי שאיתם שיחקה בסלון לפני כן וטיפסה לבד לאמבטיה. הימרנו שיהיה בסדר. אחרי שלושה ימים בלי מזגן, שנייה לפני ההזיות, הגיעה ההתעשתות ואיתה הטכנאי.

הספרינג רולס מתים על ירקות טריים
הספרינג רולס מתים על ירקות טריים צילום: רובי קסטרו
 
כמו ברכב איטלקי הסתבר להפתעתנו שגם במזגן אם נורת הבקרה של המנוע מהבהבת ומצפצפת זה בגלל שהנורה והצפצפה התקלקלו ולא המנוע. האושר היה במרחק לחיצת כפתור ה-reset.

שלוש מסקנות נולדו מהניסוי בעינוי עצמי. הראשונה - ללחוץ על כל הכפתורים במזגן לפני שמזמינים טכנאי. השנייה - מזגן חשוב יותר מהחיים עצמם. והשלישית - הגיע הזמן שספרינג?רולס יעשו עלייה מסודרת ארצה. הם הדבר היחיד שהצלחנו לצרוך בסאונת חיינו באותו השבוע.

ספרינג רולס (בתרגום גס ותשוש - מגולגלים אביביים שהם לא סמים) הם במקור מדרום מזרח אסיה (סין, וייטנאם, אינדונזיה והפיליפינים) וביסודם מכילים מעטפת בצק אורז ומילוי של ירקות עם בשר, עוף או דגים.

עובדים נפלא גם עם פירות חתוכים למקלות. ספרינג רול
עובדים נפלא גם עם פירות חתוכים למקלות. ספרינג רול צילום: רובי קסטרו
הם רעננים, לא מחייבים, מתבססים על תוצרת טרייה ומשתנה (רעיונות בהמשך) ולוקח בדיוק שנייה להכין אותם. הם קיציים יותר מדים סאם ופשוטים להכנה יותר מסושי, ואינם מכבידים על מערכת העיכול בחום ההונג קונגי הלח שהפך להיות מנת חלקנו מאז טרנד ההתחממות הגלובלית.

הספרינג רולס מתים על ירקות טריים ועובדים נפלא גם עם פירות חתוכים למקלות מכל סוג ובכל צבע. צנונית ומנגו, גזר ואננס, מלפפון ותפוח. הכל הולך. איתם משתלבים, אבל לא חובה, חזה עוף שנצלה קלות עם
דבש וסויה או בשר טחון עם ג' ינג'ר וקצת שום, ומעליהם תבלינים טריים: בזיליקום, כוסברה או נענע.

את הרולים אפשר להגיש כמנה ראשונה, כנישנוש או כארוחה מלאה שאותה אפשר להרכיב גם על השולחן, כל אחד כראות עיניו, מתוך קעריות מלאות בתוספות. הכי חשוב-לא לשכוח את הרוטב ליד.

אתן פה שתי אופציות, אחת לרוטב על בסיס סויה והשנייה על בסיס חמאת בוטנים. ההעדפה האישית שלי היא של האופציה הראשונה, הקלילה יותר, אבל גם האופציה השנייה עשירה ומעולה.

אפשר למצוא אותם בחנויות טבע. דפי אורז
אפשר למצוא אותם בחנויות טבע. דפי אורז צילום: רובי קסטרו
 
דפי אורז: אפשר למצוא אותם בחנויות טבע (עדן, טבע קסטל ואחרות), ראיתי גם בסניפים של טיב טעם וכמובן שבכל חנות שמוכרת תוצרת אסייתית (כמו המכולת הסינית). הם נראים כמו ערימה של דפים עגולים, קשים ובצבע שקוף לבנבן. המחיר מגוחך: בין 12 ל-18 שקל לחבילה ענקית תלוי בגודל של הדפים.

תהליך ההכנה שלהם דורש קערה עם מים קרים. זהו. את עלה האורז טובלים במים ל-10-15 שניות ומוציאים. זהו מוכן לאכילה. המים אפילו לא צריכים להיות חמים. לא כדאי להכניס את כל העלים שבהם תשתמשו בפעם אחת אלא בקבוצות קטנות של 3-4.

אם אתם לא מתכוונים לאכול את הספרינג רולס מיד אחרי שמולאו, עיטפו אותם בניילון נצמד כדי שלא יתייבשו.

לאדות או לטגן: לא זה ולא זה. הסינים והווייטנאמים נוהגים להגיש גם רולים מטוגנים. זה מחייב ושמנוני ומי רוצה להתעסק עם שמן עמוק באוגוסט. אופציית האידוי מקסימה אך מיותרת. כל חומרי המילוי צריכים להיות ראויים למאכל כשמניחים אותם על עלה האורז הרך, ולכן האידוי ישמש רק לחימום או ריכוך נוסף ולא נחוץ באמת.

מתי כן לאדות? אם הכנתם את הספרינג רולס מראש ושמרתם אותם במקרר ואתם רוצים להחזיר להם את הברק ושהם לא יהיו קרים ממש.

איך מאדים? על שושנת אידוי, במאדה מבמבוק או בסיר אידוי עם מים רותחים, שעליהם פורסים עלים נקיים וטריים של כרוב או של חסה. הרולים לא ידבקו לעלים אבל יספגו בשמחה את האדים. רק הקפידו לכסות את הסיר בזמן האידוי.

משך האידוי: 3-5 דקות, רק לחימום. אחר כך מעבירים אותם בזהירות לצלחת ההגשה עם מרית או עם כף. המילוי-הכל. ירקות, פירות ובשר ועשבי תיבול, ולא חייבים ייצוג של כל ארבעת הרכיבים.

אין צורך להדביק את הקצה, הוא נדבק מעצמו
אין צורך להדביק את הקצה, הוא נדבק מעצמו צילום: רובי קסטרו
 
בשר, דגים ושאר ירקות: הירקות המתאימים ביותר הם: גזר, קולורבי, צנונית ומלפפון שאליהם אפשר להוסיף גם עירית או מעט בצל ירוק ונבטים. הפירות צריכים להיות קשים וחמצמצים כמו תפוח ירוק, אגס, אננס, מנגו או פפאיה כמעט בשלים או שזיף. את הירקות והפירות חותכים לגפרורים. ירקות קשים במיוחד כמו גזר אפשר לרכך דקה במיקרוגל בתוך תערובת של כוס מים, כוס חומץ ו-3 כפות סוכר.

עשבי התיבול המתאימים ביותר הם אלו שאפשר למצוא במטבח אסייתי כמו בזיליקום וכוסברה אבל גם נענע תלך יופי. ולגבי הבשר, אם הוא לא טחון, הנתח צריך להיות מתאים לבישול מאוד קצר. לכן פילה בקר או חזה עוף הם הכי מתאימים. גם פילה של דג כמו בס או אמנון יתקבלו בשמחה. את הבשר צריך לצלות קודם על מחבת.
 
אטריות: אטריות אורז או כוסמת או אפילו תה ירוק, העיקר לא ספגטי רגיל מקמח. הן צריכות להיות מאוד דקות ועדינות כדי להשתלב בין התוספות ולא להשתלט.

ספרינג רול
ספרינג רול צילום: רובי קסטרו
בוטנים: בוטנים קצוצים שמוסיפים מעל המילוי רגע לפני הגלגול ממליחים ומשתתפים במשחק המרקמים. מומלץ!
 
איך לגלגל: מניחים על משטח דף אורז אחד. מפזרים מעט מכל תוספת רצויה לאורך השליש התחתון של הדף. מגלגלים פעם אחת כלפי מעלה. מקפלים פנימה את שני הצדדים ומסיימים את הגלגול עד הסוף. אין צורך להדביק את הקצה, הוא נדבק מעצמו.

תיבולים לבשר

החומרים:
לנתח של 400 גרם (פילה בקר או דג או חזה עוף) מוסיפים:
3 כפות סויה
3 כפות דבש
כף אחת שמן.

ההכנה:
1. מחממים את השמן במחבת, צולים את נתח הבשר כ-3-5 דקות מכל צד.
2. מוסיפים את הסויה ואת הדבש ומבשלים בתוך הרוטב עוד כשתי דקות עד שהנתח עטוף כולו ברוטב.
3. פורסים את הבשר ואז חותכים אותו לרצועות דקות.

ל-400 גרם בשר עוף או בקר טחונים מוסיפים:
כף ג'ינג'ר טחון
שן שום גדולה כתושה
כף סוכר חום
מעט שמן
1/3 צרור כוסברה קצוצה (נתון לבחירתכם)

ההכנה: מחממים את השמן במחבת, מוסיפים את הבשר והתבלינים ומבשלים תוך כדי ערבוב עד שהבשר מוכן (כשבע דקות).


רוטב סויה מתוק

ספרינגרול
ספרינגרול צילום: רותי רוסו

החומרים:
1/3 כוס סויה, כף וחצי דבש או רוטב צ'ילי או רוטב שזיפים אסייתי קנוי
3 כפות חומץ אורז או חומץ יין לבן
1/2 כפית ג'ינג'ר טרי טחון ואפשר
גם קצת בוטנים קצוצים אם יש לכם גם ככה.

ההכנה:
מערבבים את כל החומרים ומגישים.


רוטב בוטנים

החומרים:
1/2 כוס חמאת בוטנים
כף סוכר חום
כפית סויה
1/4 כוס מים חמים
כפית שמן שומשום
ואפשר גם כפית צ'ילי כתוש לאוהבי חריף.

ההכנה:  מעבדים את כל במעבד מזון או במיקסר ידני. מעולה גם לתיבול של חזה עוף ובקר וכתוספת על אורז לבן.


שילובים אפשריים

רק הצעות, בסוף הכל הולך:

רול בשר עוף טחון (ראו מתכון) עם כוסברה ואבוקדו

רול רצועות בקר עם גזר, מנגו ובזיליקום

רול ירקות עם קולורבי, צנון, גזר, מלפפון ונבטים

רול עם פילה דג, אננס, פלפל אדום ובוטנים קצוצים

רול חזה עוף, צנונית, עירית, תפוח ורצועה דקיקה של פלפל ירוק חריף

רול פילה טונה (חי!) עם איטריות אורז, אבוקדו, עירית וג' ינג'ר כבוש

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

רותי רוסו

צילום: רובי קסטרו

הבשלנית שעושה את העבודה בשבילכם. מנסה כמה פעמים, מוסיפה תבלין, מורידה את האש, מחליפה תבנית. המסקנות לפניכם.

לכל הכתבות של רותי רוסו

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים